Tuesday, January 26, 2010

DAh nak bersalin ke?

Inilah kali pertama aku mengandung.Alhamdulillah, dapat anak kembar.Terima kasih Allah..Sekarang dah masu 35 minggu dah..Kalau orang anak sorang lazimnya dia akan deliver minggu 40.Tapi, dr kata kalau anak kembar deliver awal.Aku harap dapat deliver after 37 weeks sebab menurut apa yang aku baca paru paru baby akan matang once bila dia dah 37 weeks..

Suspen???
Tapi sekarang ni kan, aku rasa macam nak terberanak aje(mungkin tak lagi sebab aku masih lagi menekan keypad kat lap top ni hahahaa)..Serius, aku tak tahu macam mana rasanya sakit nak bersalin..Aku tekankan di sini..NAK BERSALIN.Bukan TENGAH BERSALIN.:)
So, aku pun memulakan pencarian maklumat daripada buku dan bloggers-bloggers based on their own experience..

Yang ni adalah tanda-tanda awal 2 minggu sebelum nak bersalin.Sumber di sini
1.Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan ---> ya, memang aku dapat rasakan..
2.Kerap buang air kecil -->betuii betuii..terutama sekali pabila larut malam tarakucah tarakucah.Letih ooo kadang-kadang..:)
3.Kerap terkentutu dan buang air besar -->menurut my observation, within these 2 weeks kekerapan aku membuang air besar adalah 3 kali dalam 1 hari..terkentut pulak, banyak kali..heheh

Yang ini adalah sumber-sumber dari forum.Sumber di sini dan sana
dan sinun dan buku yang aku baca.

1.Adanya contraction.(PENGECUtan otot rahim)-->Katanya, contraction tu macam rasa ssakit kena senggugut(malah lebih sakit lagi), perut akan rasa cramp semacam.Pas tu datang sekejap sekejap. sebenanya sekarang ni aku confius .Apa yang aku rasa sekarang ni adakah contraction ataupun pergerakan baby...

2.Keluar air ketuban -->air ketuban ni jernih katanya.tak ada bau..Tak macam air kencing kita yang berbau hancing.

3.sakit pada punggul -->rasa jugak sakit ni.Katanya kena la banyak berjalan.Lepas ni nak g shopping la :)

4.keluar darah kat vagina

5.sukar bernafas

Yang ni pulak sok sek dari cite orang-orang

1.kaki mulai bengkak

Sesiapa yang ada additional information or experience leh la share ngan aku ...


CikguPink:suspen betulkan

9 comments:

  1. hi cikguu...sabar menanti yer!!hehe
    Sumer simptom2 yang cikgu tulis tu sumer ader pada saya, cuma rasa contraction ngn air ketuban tu jer lom kuar...

    otw baby nih.. bersama2 la kita doakan kesihatan yg baik utk baby and mamanya...aminnnn!!

    ReplyDelete
  2. additional info = tiada
    maklumat kamu disemat dlam paler otak adalah..
    dah 35 weeks..
    mmg siap sedia je lah
    nunu..kasik share skit pe kena bawak gi hospital..
    brg2 baby dan mak dia
    nak beli kat mana smua
    i blur lah u

    ReplyDelete
  3. seronoknya dpt twin
    dah tau jantina tak cikgu pink?
    kalau girl.. sukeee.. bole pakai baju cantik2 sama2.. tp pastu mak ayah bankrup.. hihi

    ReplyDelete
  4. take care dear....hehe seronoknye dah nak bersalin...semoga segalanya berjalan dgn lancar..InsyaAllah

    ReplyDelete
  5. BRIDAL MAKEUP CLASS (2-DAYS CLASS)!!

    WHEN: 27th & 28th February 2010
    WHERE: EYRA RIZAL MINI STUDIO, SHAH ALAM
    HOW MUCH: RM500

    **CLASS INCLUDING HAIR + SHAWL STYLING
    **LUNCH, MAKEUP TOOLS & PRODUCTS WILL BE GIVEN
    **GOODIE GIFT SUCH AS M.A.C EYESHADOWS/LIPSTICK WILL BE GIVEN(DIFFERENT GIFTS WILL BE GIVEN TO EACH AND EVERYONE OF U.)
    **CERTIFICATE OF ATTENDANCE WILL BE GIVEN.

    LIMITED SEATS UP TO ONLY 10PAX!!
    REGISTER LATEST BY 25th February 2010 @ 9PM

    ................................................................................
    PROMOTION FOR PHOTOSHOOT/MAKEOVER!!!

    Harga asal : RM200/person
    Harga Promotion (30% less) : RM140

    Package includes:
    - 1 A4 size picture
    - 3 4R pictures
    - Free 1x makeup by Eyra Rizal
    ** including shawl styling
    ** including hair styling/ simple hairdo
    - Free Cd memory

    ** add on: Makeup changing RM40/per makeup
    ** add on: 1 A4 size picture RM10
    ** add on: extra shooting RM15/10 pictures (will be kept in a CD)

    > 10 pictures will be shooting for each person
    > limited up to 10 people only
    > booking RM50 only


    WHEN: 7 MARCH 2010 (SUNDAY)
    WHERE: E.R MINI STUDIO @ SHAH ALAM
    TIME: 10:30AM (makeup starts)
    LATEST BOOKING BY 5TH MARCH.


    WWW.EYRARIZAL.COM
    0162128740
    FB: EYRA RIZAL @ EYRA RIZAL TOUCH

    ReplyDelete
  6. Selamat bersalin
    n selamat menjadi seorng ibu

    erk888

    ReplyDelete
  7. chempaka::sama sama kkita doakan semoga berjalan lancar ye mama chemapka.

    mama dayu::ooo nanti sy postkan senarai barang

    mama h4ni3::best best kan kalau baby girl.leh beli kale pink manyak2.hehehe

    mama jiha::seronok bercampur suspen juga kheeh

    love::mahal gak erk kelas make up sekarang.

    deus::tima kash .doaakan yeee

    ReplyDelete
  8. salam cikgu.. ni nk bg tip dari my MIL. Dia pesan, kalau kita rasa sakit (contraction=perut rasa mcm cekang tu --> boleh tambah dlm kamus nih), pegi mandi. kalau lepas mandi sakit tu x hilang, makna nya mmg dah time dia la tu. kalau lepas mandi tu anda rasa sgt segar bugar mcm xde apa2 perasan, sila la tunggu lagi yer..
    byk2 kan berdoa smoga Allah beri petunjuk dan dpermudahkan segala urusan.

    *bestnyer kembar!!

    ReplyDelete
  9. i sofia:: ooo good tip..tapi kan saya selalu rasa contraction tu at night.macam hari ni langsung tak tido malam sebab contraction..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails