Tuesday, February 10, 2009

memorise....bukan nasi yeeee

Bagi seorang guru, awal awal tahun adalah tempoh untuk memantapkan momentum badan dan mengumpulkan segala tenaga-tenaga untuk meneruskan perjuangan untuk mendatang..wahhhhh

Tahun ini saya diberi amanah untuk menjaga 26 orang murid.Ada anak murid yang masih merangkak-rangkak untuk membaca. Itulah hakikatnya yang kita rasa agak pelik untuk
mendengarnya.Masakan dalam zaman friendster dan myspace ni, masih ada yang sukar membaca..Itulah hakikatnya..Walaubagaimana mereka sekalipun, saya menerima mereka dengan sebaik-baiknya. Walaupun, hari hari mendengar rungutan tentang kenakalan, kedegilan, tak hairan juga kesamsengan mereka. Apakah saya perlu berputus asa?

Saya akan cuba..Ini baru masa sekarang..Belum lagi masa akan datang...Kalau tak cuba, mana nak tahu kan..

Kadang-kala agak lucu bila bersama mereka di dalam kelas.Saya perlu memikirkan macam-macam cara untuk tackle mereka supaya mereka duduk diam..hu hu hu.Bila suruh diulang semula, macam-macam pulak jawapan yang dengar..Kadang-kadang yang tak masuk akal! Saya tidakla nak marah mereka kerana saya tahu kemampuan dan level mereka.

Satu hari, saya bercerita tentang brain. "
oK, CLAss, our brain has 3 parts.(sambil tunjukkan 3 jari suapaya mereka ingat)..The largest is cerebrum.The smallest one is cerebellum, and that one that look like benjol ni is medulla oblongata.You need to memorise 3 parts ni tau.Do you know what is memorise?

"Yeee..tahu..nasi teacher"
"Ermmmm good try...tapi memorise bukan nasi..tapi ingat.Maknanya, kamu kena ingat 3 parts of the brain ni"

Sambil meneruskan lesson..
"Ok, name me the largest part of brain...bahagian
yang paling besar sekali?"

"CEREDRUM teacher..
"...Cerebrum ...Ikut sebutan cikgu sekarang.Cerebrummmmm"
"Cerebrum..brummm brummmm(sambil buat bunyi motor...)
....

5 comments:

  1. hye teacher nunu..
    u ngajar miri sek mana??
    my twins br je posting kt miri..tp kaw long-long..kt marudi..jauh pedalaman..huhuhu...
    btw salam perkenalan...kita change link nak?? suka bace cter2 cikgu ni..lelagi yg jejauh kt swak nun..lepas windu kt twins yg xde talian tuh... :p

    ReplyDelete
  2. wah, semangat perjuangan cikgu nunu

    ReplyDelete
  3. meo::thank you meo

    adlya::oooo jauh tuuu marudi tuuu/sy kat bandar ajee

    ReplyDelete
  4. lg pelik di zaman yang serba maju n canggih nie dan diterapakan dalam subject sejarah... tp masih ramai jugak yg buta sejarah dan tidak mengambil iktibar dari sejarah silam

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails